Saturday, September 18, 2010

Ist5Days 2010 - Hazırlanırken

Merhaba,

Ist5Days duyuruldu. Hatta eşimle planlarımızı da yapmaya başladık. Umuyorum ki, zevkli bir yarış için katılma fırsatı yaratacağız. Her ne kadar "başarılar" beklenen bir sporcu olmasam da, insan eğlenirken neden daha iyisi olmasın diyor. Bu amaçla, her nekadar profesyonel çalışmalar yapamasam da, hazırlıklar yapmaya başladım. Umarım biraz faydası olur...

1_Sporumuzun içinde koşu var. Öyleyse tabi ki, hızı, hatta hızı olmasa bile dayanıklılığı arttırmak lazım. Araştırdığıma göre dayanıklılıktan amaç şuymuş; Kalp çevresindeki damarların genişlemesini ve daha fazla kan pompalamaya hazır hale gelmesini sağlamak ile vücudun daha fazla oksijene ihtiyaç duyması durumunda yapacaklarını test etmesini sağlamak. Temelde amaç bu olacak. Vücudu zarar vermeyecek şekilde, ancak "bak bu bir daha olursa ne yapacağını bil, hazırlıklı ol" şekline sokmak. Yani hızlı olmasa bile aynı tempoda sürekli koşmaya başlamak lazım. Hatta koşma olmasa bile hızlı olmak kaydıyla aynı tempoyla yürümek de olur. Yeter ki vücut zorlansın. Zorlanma azaldıkça zaten daha hızlanılır, hatta koşulur...

2_Koşarken (veya ilk aşamada yürürken) elime harita alıp, bir yandan koşup bir yandan harita okumaya çalışmak anlamlı olabilir. Zira koşarken koşmaya odaklanmak değil, haritaya odaklanmak gerekecek. Bu nedenle bu çalışmanın beyni hazırlama şansı mevcut.

3_Direkt koşmak değil, 2. maddede de yazdım. Farklı noktalara odaklanmak gerekecek. Ayrıca düz koşmak gibi bir şans da olmayacak. Hızlı karar vereceğiniz, sürekli yavaşlayıp hızlanacağınız bir tempo yakalamanız. Bu nedenle dümdüz koşmak yerine, caddede kaldırımlarda koşmak, kaldırıma parketmiş araçlar, dükkanların malları ve yayaların arasında hareket etmek daha anlamlı olabilir. Hatta oldu da :) Hatta ek olarak koşarken etraftaki dükkanları incelemeye çalışarak, tabelaları okumaya çalışarak koşmak benzer şekilde etrafı inceleyerek koşmak gerekmesi anına vücudu hazırlayabilir.

4_ Bir de madem sürekli düzenli koşamayacağız, sürekli farklı noktalara adım atmak, tabiri caizse sekmek gerekecek, geçen gün yaptığım birşeyi deneyin, tavsiye olunur. Teyzesi bol bir pazara gidiniz. Dar, mümkünse kıyafet, kapkaçak satışı yapılan pazar bölgeyi seçiniz. Bir ucundan bir ucuna mümkün olan en kısa sürede ve en az teyzeye değerek geçiniz. Gerek sinirlerinizi sağlamlaştırmak, gerekse hareket sırasında hızlı karar verme  yeteneğinizi geliştirmek adına yararlı olduğunu tahmin ediyorum.

Efenim, sonuçta antrenman profesyonel işi. Bunun okulunu okutuyorlar, kursunu veriyorlar, mutlaka eğitimliler daha çok ve daha net biliyorlar. Ama ben yaptım, oldu tekniği diyebiliriz. Ne diyelim yarışa hazırlanıyoruz, kendi çapımızda... Yaptıklarımın yararlı olup olmadığını sonuçta yarışta göreceğim. Umarım zararlı olmuyordur diyeyim.

Sonra görüşürüz...

No comments:

Post a Comment