Orientiring'in Yarış Sürecinden bahsettik gerçi ama sonuçta bazı kullanılan terimler, cümleler var. Onları da anlamak, anlatmak iyi olacaktır. İlk kez duyduğum zamanı hatırlamaya çalışıyorum, neler soruyordum, cevaplıyorum...
(Sizlerin de sorularınızı bekliyorum...)
SORU: Orientiring sporunda amaç nedir?
CEVAP: Sınırları belirli bir alanda, elimizdeki HARİTAYA bağlı olarak, belirli HEDEFLERİ, yine haritada belirli SIRAYA göre gezmeye çalışıyoruz.
-
SORU: Yarış nasıl oluyor?
CEVAP: Tüm yarışmacılar rastgele bir sırayla (çoğunlukla birer dakika arayla) yarış alanına yollanıyor. Başladığınız saat belli, bitirdiğiniz dakika belli olunca, YARIŞ ALANINDA NE KADAR SÜRE kaldığınıza göre sıralanıyorsunuz. (Ralli yarışları gibi?)
-
SORU: Nasıl diskalifiye olunuyor?
CEVAP: Hedeflerin TÜMÜ dolaşılmazsa, Hedefler belirlenen SIRAYLA dolaşılmazsa, Yarış hakemleri tarafından belirlenen diskalifiye süresinde dönülemezse (genellikle yürüyerek yapılabilecek parkur süresine yarım saat benzeri bir süre ekleyerek hesaplanıyor galiba, ancak bnet bilen varsa sevinirim?) DİSKALİFİYE olunur.
-
SORU: Dönemezsem ne olacak?
CEVAP: Diskalifiye süresince parkuru tamamlayamayan yarışmacılar için Kurtarma ekipleri oluşturulur.
-
SORU: Ne gibi malzeme satın almam gerekiyor başlamak için?
CEVAP: Yarışmak için satın alınacak zorunlu malzeme yoktur. Orientiring için hazırlanan özel pusulalar satın alınaBİLİR. Ancak zorunlu değildir. Bunun dışında özel olmamakla birlikte kıyafetlere dikkat etmek önemli olabilir.
-
SORU: Yarışlarda ne malzeme kullanılıyor?
CEVAP: Yarışma yöneticilerinin sağladığı HARİTA, yarışma yöneticilerinin sağladığı hedef ek BİLGİ KARTI, yarışma yöneticilerinin sağlayaBİLECEĞİ (yarışmacının da) sahip olabileceği SI yüzüğü, yarışmacının satın alaBİLECEĞİ (ancak zorunlu olmayan) özel orientiring pusulası.
-
SORU: Yarışlarda ne malzeme KULLANILAMAZ?
CEVAP: GPS, vb. konumlamanıza yardımcı olabilecek elektronik alet, cep telefonu, telsiz, vb. iletişim kurmaya yardımcı olabilecek elektronik alet, ve benzeri hedef bulmayı kolaylaştıracak malzeme ile (doğal olarak) doping ilaçları
-
SORU: Herkes, her yarışa katılabilir mi?
CEVAP: Yarışlarda Lisanslı sporcu olarak katılabileceğiniz gibi, çoğu yarışta "AÇIK KATEGORİSİ" ile yeni başlayanlara katılma şansı verilir. (AÇIK kategorisi diğer kategorilere göre daha kolay ve hızlı olarak tanımlanabilir.) (Eğer yeni başlıyorsanız, Açık kategorisinde yarışıp madalya alma şansınızı kullanın derim )
-
SORU: Koşmak önemli midir?
CEVAP: Koşmak önemli olsa da, sporda öne geçmeniz haritadaki hedefleri doğru bulmaya ve gücünü haritadaki zorluklara göre dengeli kullanmaya dayanır. Bu nedenle derecenizi etkileyen faktörler; haritadaki hedefleri doğru anlamanız, haritadaki zorluklara göre temponuzu doğru şekilde yükseltip / alçaltmanız, aynı koşu temposunu zamana yayabilmeniz (dayanıklılığınız) ve koşu temponuzun yüksek olması olarak sıralanabilir. (yani hızınız en son gerekecek olan konudur.)
-
SORU: Yarış parkuru mutlaka orman alanında mı olmalıdır?
CEVAP: Genellikle yarışlar ormanda yapılacağı gibi, kapalı park alanları da kullanılabilmekte, binalar, gemiler, vb. geniş mekanlar yarışma alanı olarak kullanılabilmektedir. (Örneğin Ist5Days dahilinde, Kapalıçarşı'da ve Adalar'da (yarısı orman alanı, yarısı şehir alanı) da yarışlar yapılmaktadır.)
-
SORU: Orientiring takım sporu değil mi?
CEVAP: Orientiring her sporcunun bireysel sonuçlar aldığı bir takım sporudur. Her sporcu yarış sahasında tek başınadır. Yarışlarda bireysel olarak yarışılır ve sonuç alınır. Takım sonuçlarına göre derece alınırken aynı zamanda bireysel sıralama da yapılır. Yarışçıların saha içinde yardımlaşmaları, birbirlerine yön, hedef göstermeleri, belli etmeleri, birbirlerini takip etmeleri veya beklemeleri kesinlikle YASAKTIR...
-
SORU: "Takip etmek yasaktır" deniyor. Nereden anlıyorlar?
CEVAP: Öncelikle parkura 1'er dakika arayla yollanırsınız. Aynı takım üyelerinin arasına da mutlaka 5-10 kişi koyulur, liste hazırlanırken. (Yani takım arkadaşınızla aranızda yaklaşık 10 dakika gibi bir zaman olacaktır.) Yarış alanında sizin görmediğiniz yerlerde hakemler bulunabilir, parkur boyunca gözetlenebilirsiniz. Hakemlerin izlediğiniz, yön gösterdiğiniz veya yardımlı ilerlediğiniz kanaatini taşıması diskalifiye olmanız için yeterlidir. Bunların dışında doğal bir yöntem daha vardır. Her kategori farklı haritalarla çıktığından, önünüzdeki kişinin sizinle aynı hedefe yönlenmiş olduğundan, aynı sırayla dolaşmak zorunda olduğundan veya kaybolmamış olduğundan emin olamazsınız. Peşinden gittiğiniz kişi sizden önce kaybolmuş olabilir... (Ne demişler, "beni takip etme, ben de kayboldum")
SORU: Kategori ne demek? Ne işe yarıyor? Ne farkı var?
CEVAP: Yarışmacılar yaş ve orientiring sporunda fark yaratabilecek durumlarına (eğitim, meslek) kategorilere ayırılarak yarışırlar. Yarışma kategorileri sporcuların doğru ve adaletli bir şekilde sıralanmaları ile yarışabilmelerini sağlamak üzere yarışma yönetimince tanımlanır. Kategoriler genellikle cinsiyet (M: Erkek / W: Bayan), yaş (45: 45 ve üstü), mesleki durum (Normal / E: Elite (sanırım. Zira mesleğinizin orientiringde size fark sağlayacak asker, polis veya benzeri sınıfta olduğunu belirtir.)) Bu gruplar dışında profesyonel sporcular dışında sporcuların da spordan zevk almaları, yarışabilmeleri amacıyla "Açık" kategorisi de bulunur.
Farklı kategoriler olması, farklı durumlarınıza göre yarışabilmenizi sağlayacak zorluklar ekler veya çıkarır. Küçük yaş gruplarında hedefler birbirine yakın ve toplam mesafe kısa iken, genç ve orta yaş gruplarında hedeflere ulaşım zorluğu ile birlikte mesafe artar, hedef sayısı da fazla olabilir. Daha büyük yaş gruplarında da mesafe azalırken, hedef zorluğu aynen kalabilecektir. Burada amaç her farklılığın vücut yapılarına uygun olarak zorlanmasını/zorlanmamasını sağlamaktır.
-
SORU: Açık kategorisi ne demek? Çok mu önemli?
CEVAP: Açık kategorisi, spora yeni başlamış, bedensel yeterliliği ve spor bilgisi konularında profesyonel sporcu düzeyinde garanti verilemeyecek sporcular için konulmuştur. Genellikle yarışmanın yapılacağı yerdeki çevre halkın basit bir eğitim ile yarışmaya katılabilmesini sağlamaya yöneliktir. Ayrıca sporcuların aileleri ile de katılabilecekleri yarışmaktan çok eğlenmeyi ön plana çıkaran kategoridir. Gerek hedef zorluğu, gerek hedef sayısı, gerekse mesafe bakımlarından diğer kategorilere göre avantajlıdır. (Bu nedenle spora yeni başlayanlar için kendisini değerlendirme ve zevk alma amaçları için iyi bir seçim olacaktır.)
Önemli bir seçenektir. Zira, diğer kategoriler genellikle spora hakim, eğitimini almış, tecrübeli sporcularca koşulduğundan skorlar ona göre çıkacaktır. Ayrıca haritalar da o kişilerin zevk almasına yönelik olarak zorlu hazırlanmaktadır.
(Not: Ist5Days 2008'de gördüğüm bir fark da şudur; Yarışa başlarken konusunda göreceğiniz çıkış anında Açık kategorisi sporcuları diğer sporculara göre haritalarını 1 dakika önce alırlar. (Şu anda avantajlı gibi görünmüyor ama emin olun, çok avantajlı ) (Bir de haritanızı aldığınızda yanınızdaki sporculara soru sorup konsantrasyonu bozmayın Zaten oradaki hakemler size yön gösterecektir ))
No comments:
Post a Comment