Sunday, April 11, 2010

Orientiring - Sorular: Yarış Süreci

Merhaba,

Bir süredir yazamadım. Her hafta sonu olan etkinlikler yürüyüşlere gitmemi engelliyor. Ancak bu hafta farklı bir heyecan nedeniyle yürüyüş yapamıyorum. Önümüzdeki hafta Konya'da yapılacak Orientiring yarışlarına DEDAK takımını temsilen sporcu olarak katılıyorum. Uzun bir aradan sonra olduğundan Açık kategorisinde koşacağım. Kısa girişten sonra neyden bahsedeceğime gelirsek; Daha önce bir forum için hazırladığım basit Orientiring bilgilerini buraya yansıtmak istedim. Umarım yeni başlayanlar için pratik bilgiler olur.

İlk bölüm; En fazla merak edilen nokta için: Yarış süreci. Sürekli harita eğitimi falan alıyoruz. Ancak yarışmak ne demek diye soruyorsanız. Cevaplarım şunlar;
(Lütfen benzer soruları yorum olarak sormaya çekinmeyin...)



SORU: Yarış nasıl başlıyor?

CEVAP: Standart yarışlarda (antrenman harici yarışlarda) 3 kademeli yarış başlangıç noktası kurulur.

_Yarışmacıların yarışa başlama zamanları herkesin görebileceği bir yerde listelenmiş, duyurulmuştur. Belirlenmiş çıkış zamanından 5 dakika kadar önce çıkış alanında bulunmanız tavsiye edilir. (Alttaki resim: Çıkış listesi...)



_Çıkış zamanında geleceğiniz yer, yaklaşık olarak 3-4 bölüme ayırılmıştır. Her bölüm başında sizi hakemler beklemektedir. Her hakem, bir sonraki alana doğru zamanda geçmenizi sağlamak ve adım adım çeşitli işlemleri eksiksiz yapmanızı sağlamak ile görevlidir. (Alttaki resim: Çıkış noktası...)



_Çıkış noktasında ilk bölüme girerken hakemler elinizdeki SI yüzüğünü SIFIRlayacak makineye takmanızı ister ve yüzüğünüz kullanıma hazır hale gelir. (Kısa ve ince bir Dit sesi gelir.) İkinci bölüme girerken ek bilgi kartınız verilir. Üçüncü bölümde dinlenmeniz sağlanır ve size haritanızı alacağınız kutu işaret edilir. (Her bölüme girerken HAKEM ONAYI ile makineye yüzüğünüzü takar ve gerekli sesi duyarsınız.)



_Hakemin çıkış komutu ile birlikte son makineye yüzüğünüzü takar ve yarışa başlarsınız. Bundan sonra önünüzde koca bir parkur ve tek başınıza geçilecek önemli bir alan vardır. (Haritanızı çıkış anından sonra alırsınız.)



İlk hedef noktası (yani haritada çıkış yerinizi gösteren nokta) biraz ilerinizdedir. Bu nedenle ilk amacınız haritadaki çıkışı gösteren üçgen noktasına gitmektir. (Harita ile ilgili daha sonra daha detaylı sorular yazacağım.)



SORU: Sürekli hedefleri dolaşmaktan bahsediliyor. "Hedefe gitmek" ne demek?

CEVAP: Yarış temelinde, haritada gösterilen hedeflerin doğru sırayla (üzerinde yazan numara sırasına göre) dolaşılmasına dayanır. Haritada işaretli noktalarda birer fener benzeri hedef noktası vardır. Hedefler 2 numara ile belirtilir. 1. numara sizin alacağınız sıra numarası (ki sadece haritanızda bulunur), 2. numara hedef kayıt numarası (ki hedefin üzerinde yazar ve kolunuza taktığınız kontrol kartında bulunur). (Örneğin 3. hedefiniz kolunuzda 67 numara yazıyordur ve gittiğiniz hedefin üzerinde de 67 yazmalıdır. (Aşağıdaki resim: Kontrol noktası...)





Hedefe vardığınızda parmağınıza takdığınız SI yüzüğünüzü (kartı?) kullanarak hedefe vardığınızı elinizdeki yüzüğe (karta?) işletirsiniz. Bu yüzüğü nedense insanlar, (haritayı sol elinde tutanlar) sağ orta parmaklarına takıyor? (Alttaki resim: Örnek SI yüzüğü)




Hedef feneri içinde bulunacak makine aşağıdaki şekildedir. Üzerinde yazan numara kontrol kartında varmak istediğiniz hedef için yazılı numara ile aynı olmalıdır. Makinedeki deliğe yüzüğünüzü taktığınızda 1 kez (tiz bir sesle) düdük sesi duyarsınız. Bu ses, makinedeki hedef numarası ve o andaki saat bilgisinin parmağınızdaki yüzüğe kaydedildiğini işaret eder. Yolunuza devam edebilirsiniz. (Alttaki resim: İstasyon makinesi)






Yüzük kullanılmayan yarışlarda kullanılmak üzere tüm hedeflere birer zımba da konulmaktadır. Bu zımbayı haritanıza basarak da hedefe geldiğinizi ispat edebilirsiniz. Ancak yüzük kullanılan yarışlarda da makinede sorun olması durumuna karşılık olarak her hedefe birer de zımba konulur. Eğer yüzüğünüzü makineye soktuğunuzda ses gelimiyorsa, yarışa devam etmek için bu zımbayı kullanabilirsiniz. (Yarış sonucunda şikayetçi olduğunuz makine kontrol edilir ve eğer makinede hata tespit edilirse o zaman zımba basmış olanların da yarışı geçerli sayılır. Bu nedenle kayıt sesi gelmediği durumlarda birkaç kez denedikten sonra zımba basarak yola devam edilir.) (Alttaki resim: Zımba örneği...)








SORU: "Yarışmak" ne demektir?

CEVAP: Her ne kadar Orientiring bir takım sporu olarak görülse de yarışmak bireysel olarak yaşanan bir süreçtir. Takım olarak yarışılmasının anlamı; bireysel sonuçların en iyilerinin toplanması ile takım puanı alınmasında ortaya çıkar. Bunun dışında tüm sporcular yarış alanında yanlızdır ve sadece kendileri ile yarışırlar.

Yukarıda yarışa nasıl başlanacağı anlatılmıştı. Yarış alanınaöilk adım attığınızda haritanızı alacağınız kutular göreceksiniz. Bu kutularda kategorinize uygun haritayı alarak yarışa başlamanız gerekiyor. (Eğer AÇIK kategori yarışçısı iseniz, yarışma komutunu veren hakem de size haritanızı verebilir.) (Alttaki fotoğraf; Bir Ist5Days gününde Harita yerleri.






(Çıkış yaptığınız yerde benzer bir şekilde üzerinde kategorilerin yazılı olduğu yerlerden haritanızı alarak yarış alanına çıkarsınız. Yarış alanına ilk çıktığınızda haritadaki ÜÇGEN işaretine gitmeye çalışırsınız ve yarışa başlarsınız. (Süreniz son hakem çıkış komutu verdiğinde başlamış olacak...)

Yarış alanında yarışın büyüklüğüne göre onlarca hedef noktası bulunmaktadır. Her kategori farklı hedefleri farklı sıralarla bulacaktır. Bu nedenle YANLIŞ HARİTAyı almanız, FARKLI haritaya sahip birisinin yaptıklarını takip etmeniz size ancak hata yaptırır. Sizin elinizdeki haritada sıra numaraları belirlenmiş 10 ile 25 arası (kategori ve yarış zorluğuna göre adet değişebilir) hedef bulunur.

Amacınız EN HIZLI ve DOĞRU SIRAYLA hedefleri dolaşmaktır.

Son hedefi de dolaştıktan sonra haritada içiçe iki yuvarlak ile ifade edilen final noktasına gidersiniz.

Not: Harita bilgisi başka bir başlıkta, yarışı bitirmek ve sıralama başka bir mesajda anlatılacaktır. 

Sorularınızı ekleyebilirsiniz...


Umarım Konya'da görüşmek üzere...



No comments:

Post a Comment