Wednesday, July 28, 2010

Ist5Days 2010 - Ön Notları

Merhabalar,

Türkiye'de Oryantiring konusunda gelişmeler çok fazla. Federasyonumuzda sağolsunlar son 2 yılda yarışların daha eğlenceli, daha katılımlı, daha neşeli geçmesi için sürekli gelişim içerisinde. Ama bir yarış var ki, uzun zamanın tecrübesinin yanında coğrafyasının avantajını da iyi kullanıyor. Üstüne bir de düzenleyen kulübün insanüstü çalışması eklenince tüm dünyadan katılımcıları ile Ist5Days Oryantiring Günleri oluyor. Bu sene de yapılacak yarışlar için kişisel fikirlerim ile notlar yazayım istedim. Umarım sonra da katılımı anlatan birşeyleri not düşeriz...

Bundan önce 2008 yılında eşimle birlikte katıldığımız yarışta epey büyülemişti yarışlar beni. Gerek profesyonellik, gerek parkur kalitesi (Hayatımda parkur hazırlamadım, eğitimini de almadım ama yarışçı olarak çok mutlu yarışlar geçirdiğimden tanımlamam bu yönde...), gerekse yarışlardaki eğlence-yarışma dengesi açısından çok mutlu ayrılmıştık... (Eşimin birinci yarıştaki, "Aha, adam kayboldu ormanda" endişeleri dışında :) ) O yarışa katılım notlarını da ayrıca yayınlamıştım. İçinde yarış fikirlerimi de biraz barındıran notlar şurada; http://xtrmprgrmmr.blogspot.com/2008/11/bir-istanbul-maceras-ist5days-29092008.html

2010 duyurusu yapıldı. Burada bulacağınız tüm bilgileri aslında Yarışın Resmi Sitesi; http://www.ist5days.com/ adresinde de bulabileceksiniz ama ben kendimce önemli şeyleri not alayım istedim...


  • Süre: Kayıt gününü de sayarsak 6 gün görünüyor ama adı üstünde "İstanbul 5 gün yarışları" :) (Kayıt gününe gelirseniz iyi olur tabi ama direkt yarışa gelip yarım saat daha erken varıp kaydınızı tamamlayabilirsiniz. (İnternetten kayıt olduysanız tabi...))
  • Süreç: Web sitesinde sol tarafta Kayıt tuşu var. Basıp kayıt bilgilerini dolduruyorsunuz. Öncesinde üstteki Bülten'i okuyup hangi kategoride yarışacağınızı belirlemenizde fayda var. Ha bir de kaç yarışa katılacağınızı önceden belirleyin, fiyat ona göre değişecek. Kaydınız sisteme yansıyabilir ancak bu kaydı yaptıktan sonra banka ödemesi günü önemli olacak.
  • Kayıt olmazsam? : Kayıt olunmaması ihtimali var. Özellikle birtek yarışa katılacaksanız veya "Kapalıçarşı neşeli görünüyor. Yarışçı değil, eğlencesine gelemez miyim?" diyorsanız kayıt olmayabilirsiniz. Ancak yarış öncesinde kayıt için epey önce geleceksiniz ve yetkililerin elinde fazla harita varsa, orada para ödeyip kayıt olabilirsiniz... (Tahmin ediyorum ki, artık bu tür yarışları tahmin edip ön hazırlık yapıyorlardır. Ama benim tavsiyem; riske girmeyin, önceden kayıt olun...)
  • Yarış malzemesi, vs.? SI cihazını onlar kiralıyorlar. Yol için önceden servis güzergahı ve duyurusu yapılıyor. Onlar araçlarla taşıyorlar. Bunun dışındaki tüm malzeme sizin sorumluluğunuzda. Su, yemek, kıyafet, tepe feneri, yarışçı numarasını iliştirmek için iğne :) vb. şeyleri herkes kendisi getirecek. (Gitmeden önce bir de malzeme listesi yazayım sonra :) )
  • Katılım sayısı: Şu an itibariyle, henüz daha yarışa çok zaman olmasına rağmen, farklı kategorilerde 54 kişi kayıt yaptırmış bile. 2008'de birçoğu farklı ülkelerden yüzlerce insan yarışmıştı. 
  • Geçmiş: Sitede geçmiş yarışlara ait fotoğraflar ve sonuçlar yayınlanıyor. Ayrıca internette araştırırsanız benim gibi birçok kişinin daha fikirlerini yayınladığını tahmin ederim.
  • Ödeme: 1 Ekim öncesi katılım yaparsanız; 5 yarış ücreti: 45TL. 1 yarış ücreti: 10TL. Sonrasında 5 yarış: 60TL, 1 yarış ücreti:15TL olacak. O nedenle 1 Ekim öncesinde ödeme yapmak ve tüm yarışlara katılmayacaksanız, zamanınızı planlamak kritik. (Ama rakamların yüksek olmadığını düşünürsek, fırsat varsa, hepsine katılın :)) 
  • Kategoriler: Bültende tüm kategorilerin yaş grupları tanımlanmış. Yaş aralığınıza göre kategoriye başvurursunuz. Tavsiyem, eğer ilk kez yarışacaksanız, zorlamayın, Açık kategoriye girin. Ama 1-2 yarış bilginiz varsa, zevkini çıkartmak için kendi yaş kategorinize katılın :)
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Şimdi parkurlara ayrı paragraf açalım. Aslında yerleri çok tanımadığım için garanti bilgi vermem çok mümkün değil. Umarım tecrübeli birileri bunu okur da, yorum olarak bilgisini paylaşırsa çok faydalı olur. Kişisel fikirlerime gelirsek;

1. parkur: 3 Kasım 2010 Çarşamba günü - İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü: Alanı bilmiyorum ama üniversite kampüsü olmasından yola çıkarak, orman ve binaların birarada bulunduğu yarı şehir bir parkur bekliyorum. Bu tür parkurlar da her zaman çok zevkli oluyor. Özellikle hafta içi olması nedeniyle öğrencilerin de orada olması mutlaka eğlenceyi arttıracak. (Yarış süresince çevre halkın tepkileri çok zevkli oluyor :) Mesela 2008 yarışında Heybeliada eşrafının yanından sürekli koşan insanlar geçerken ki yüz ifadelerini unutmam mümkün değil...) 

2. parkur: 4 Kasım 2010 Perşembe günü - Ayvat Bendi / Belgrad Ormanı: Bir de uzun mesafe yarışı imiş. :) Sonuçta orman. Klasşk oryantiring yarışı eğlencesi olacaktır. Ama bilinmeyen birşey olacak mı, emin değilim. Mutlaka iyi hazırlanmış bir yarış, mutlaka zevkli olacaktır. Ama tabi bildiğimiz yarış :) Eğer profesyonellik hevesiniz varsa, zorunlu tabi, ama :) Aması var ama :) Sonuçta Çarşambadan gidilirse katılınır ama Istanbul'a kadar bu yarış için (benim gibi amatör iseniz) gidilir mi? :) Tamam abartmayayım, gidin bari...

3. parkur: 5 Kasım 2010 Cuma günü - Beykoz Parkı: Sprint yarışı olarak tanımlanmış, yani hızlı bir yarış olacağı için uzun mesafe olmasındansa daha zevkli olacaktır. Ayrıca adında Park olması dolayısıyla insan eli değmiş bir yerde, daha hızlı, daha zevkli bir yarış tahmin ediyorum.

4. parkur: 6 Kasım 2010 Cumartesi - Binbaşı Çeşmesi / Belgrad Ormanı: Dünya Sıralamasına puan veren yarış. Yani sanırım daha kaliteli, daha ciddi ve tabi benim gibi amatörler için daha zor bir yarış. Sonuçta orman alanı, bilinen bir sistem ama bir orman yarışı yapılacaksa ki abartmayalım da bari en az bir yarış diyelim, katılınsa iyi olur. En azından çevredekilerin daha ciddiye alması sonucu daha fazla şey öğrenebilir. (Üstüne bir de Madalya töreni ve eğlence varmış :) )

5. parkur:  7 Kasım 2010 Pazar - Kapalıçarşı: İşte bu yarışların bence en önemlisi :) Tek sıkıntım kısa sürmesi :) Hiç oryantiring bilmeseniz de öğrenmek için, eğlenmek için katılınması gereken yarış. Ne yazıkki akşam olarak tanımlanmamış. Bir de tepe lambaları ile olaydı, iyi olaRdı... Buna katılınmalı... :)

Selamlar...
Not: Sonra malzeme listesi, vs. yine yazarız. Tüm detaylar Ist5Days Resmi Sitesinde var ama kafaya takılanı yazın, sorun, tartışalım...

No comments:

Post a Comment