Wednesday, October 27, 2010

FreeRice - İngilizce çalışarak bir avuç pirinç

Merhaba,

Bir süredir yazdıklarımdan farklı bir konu. Yukarıda yazıyor ya, ben yeni öğrendim. Belki sizler daha önceden biliyorsunuzdur. www.freerice.com diye bir web sitesi varmış. Web sitesinde sorulan soruları cevaplayarak Afrika'da ihtiyaç sahiplerine yiyecek sağlanmasına yardımcı oluyorsunuz...

Play Freerice and feed the hungry



Nasıl çalışıyor?

Sistem şu; Site bir yarışma sitesi. Genel olarak ilkokul öğrencilerine yönelik görünüyor. Çeşitli kategorilerde sorular mevcut. Seçtiğiniz kategoride artan zorlukta karşınıza 4 seçenekli sorular geliyor ve doğrusunu işaretlemeniz isteniyor. Her doğru bildiğiniz soru size 10 TANE pirinç kazandırıyor. Siz de yarışmanın sonunda elinizde birikmiş pirinçleri programa bağışlamış oluyorsunuz. Bir kaşık pilavda bulunacak pirinç miktarını düşünürsek 10 tane ancak yarım veya çeyrek kaşığa denk gelecektir. Yani birgün boyunca yapacağınız çalışma bir torba tutmayacaktır zaten. Bu yüzden sürekli sistemi ziyaret etmek yardımı arttırıyor.

Arkasındaki mantık aslında basit. Çeşitli firmalardan gösterim karşılığında reklam almışlar. Sizlerin sayfaları dolaşmanız reklamların görüntülenmesini sağlıyor ve bu sistem kazanılan para Birleşmiş Milletler'in ilgili fonuna aktarılıyor.

Özellikler

Bilemediğiniz soruda yarışma bitmiyor sadece seviye düşüyor, sonra doğru bildikçe yeniden yükseliyor.

Yarışmayı heyecanlı hale getirmek için Facebook / Twitter bağlantıları, Grupların birlikte bağış yapması ve birbirlerini geçmesi gibi etkinlikler de eklenmiş.

Kimin?

Site 2007 yılında bu fikri ortaya çıkaran John Breen tarafından yayına başlamış. Uygulama başarı ile devam edince Birleşmiş Milletler'in dikkatini çekmiş ve Breen tarafından BM'e hibe edilmiş. Şu anda da bir üniversite tarafından sistemin bilgisayar altyapısı ile ilgili çalışılmakta iken uygulamanın yardım tarafı BM Dünya Açlık Örgütü tarafından direkt yönetilmekte.

Peki madem ilkokul öğrencilerine yönelik, bizimle ne alakası var? 

Birincisi temel matematik, basit ülkeler coğrafyası, başkentler gibi konularda çalıştıracağınız çocuğunuz varsa bir de faydası olur.
İkincisi ingilizce öğretmeye yönelik sözlük tarafı ve gramer tarafı ingilizce çalışması gereken bizler için de belli bir seviyeden sonra faydalı bilgiler verebiliyor.

Peki nasıl başlayacağız?


_İlk ihtimal, kayıt falan olmadan direkt sayfadaki soruları cevaplayarak çalışabilirsiniz.
_İkinci ihtimal, basit bir işlem ile kayıt olursunuz. Sürekli yaptığınız bağışlar takip edilir. Rakamları sizin için saklar sistem.

İngilizce sözlük çalışması için kullanırsanız, kaybınız olmaz, dünyaya kazancınız da olur.

Not: Sistemin güvenilirliği ve doğruluğu konusunda ne yazıkki yazılı belge sunamam ancak Birleşmiş Milletler'in ilgili örgütlerinin web sitelerini inceleyince uygulamanın doğru/güvenilir olduğu görülüyor. Farklı bilgisi olan da eklerse sevinirim.

Sorunuz olursa araştırıp cevaplamaya hazırım.
Selamlar...

No comments:

Post a Comment