Saturday, October 23, 2010

Orientiring - 7 (Harita Antrenmanı)

Merhaba,

İstanbul yarışlarına 2 hafta kaldı. Çalışmaları hızlandırmak gerekiyor. Her ne kadar çok fazla çalışma şansı yakalayamazsam da, en azından biraz harita çalışmamak için mazeret yok... Bu kez haritamız Brezilya'dan.

Orjinali
http://www.sportident.com/media/public/images/SPORTident_orienteering_map_brazil.jpg





Harita genel olarak hafif görünüyor. Fazla iniş - çıkış ve karmaşa görünmüyor. Umuyorum ki, tüm hedefler uzak mesafeden görülebilecektir. (Bu arada parkurun 50 yaş grubu için olduğunu da unutmamak lazım :) )

Gelelim parkuruma;
S-1: Soldaki yoldan tel boyunca gidilir. Zaten açık yol olduğundan rahattır. Yüksek gerilim hattının ana direklerinden 2.sinde sağ dönüş ve pusula yoluyla 1 bulunur. (Bu arada tırmanış yapıyoruz ve bulamazsak tepede açıklık alana çıkmışsak alanın kenarı boyunca yürüyerek sağlama yapılabilir.)

1-2: Göle kadar düz koşulabilir. Göle gelince geri gidilir. Sanırım göldeki dik kenarı yakalamak da zor olmayacak.

2-3: Sanırım pusula kurulmalı. Ama göl kıyısında yürüyüp iki yuvarlağın ortasındaki kırıktan yukarı çıkmak da fena fikir değil, özellikle de görüntü olarak rahat bir noktada çöküntü içine bakacağımız düşünülürse. (Sıkıntı olursa açıklık alana geri dönüp yine gelinebilir. (Bir de düz rota üzerinde yuvarlak gibi birşey var da jpg'de çok belli olmasa da, orası belki tümsek falansa daha rahat oluruz.))

3-4: Açıklık alana geri dönüyoruz. Göl kıyısında yürüyoruz. Yol ve yolun diğer tarafı açık görünce yola inip ters yöne yürüyoruz. 2. açık alanın köşesi.

4-5: Yol boyunca devam. Sağda ikinci açıklık alan bulununca ona geçiş. Açık alanın sınırlarını takip et.

5-6: 4 sırasına geri gel. Yolu takip et. Dere (akar vaziyette) yoluyla yukarı geri. Bizi sola kıvıracak. Deltada görmemiz gerekli.

6-7: Dereden geriye, ta ki sola kırdığı yere geri gelende. Kırdığı yerde yukarı, 1-2 tane çukur görülecek. Bu arada pusula da kurulmuş olabilir.

7-8: En iyisi tele geri dönmek. Yüksek gerilim hatları mutlaka görünüyor. İndiğim yerden düz yukarı çıkarsam zaten solda daha yüksek bir alan var. O alan üzerinde açık alan görünmeli. Veya oraya çıkıp teli yukarıdan takip edip hedef bulanacaktır.

8-9: Tel yoluyla sonuna aşağı kadar inilir. Sağda göl. Patika yoluyla bir sonraki açıklık alan. Oradan aşağıya baktın mı hedefin görülmesi gerekli. Zira hedefin bulunduğu alan direkt açıklık zaten.

9-10: Tele geri. Oradan soldaki yola. Sol kenarı zaten hedef. (Sağlaması da açık alanın sonu.)

10-11: Yolu takip ederek, ana yola gelebiliriz. Oradan yüksek gerilim hattı yoluyla göl. Bundan sonrası karışık. Yanlış anlamıyorsam ekili alan. Yine yanlış anlamıyorsam göle yukarıdan yürürsek üst münhanideyiz. Eğer ekili alansa koyu yeşile yani sık orman alana yukarıdan bakarak rahat bir görüş sağlayabiliriz. Ormanlık alanın burun yaptığı yerin solu dersem rahat olur. (Ayrıca kontrol kartı bu konuda yardımcı olacaktır. Sanırım hedefi daha net tanımlayacak bir bilgi bulunacaktır orada.)

11-12: Orman boyunca kenardan kenardan :) Bir yandan sağa bakış at. Burunun en ucunda görmüş olmalıyız. Burunu kaçırmak da çok mümkün değil, zira yükseliyoruz ve solumuzda artık çok net bir yükselti olmalı. (Ayrıca yine kontrol kartı, en büyük dostumuz.)

12-13: Bu epey zor. (Hatta 11'e gittikten sonraki en zor belki de) Pusula kurmalı. Ama ek olarak ormanlık alanın içine giren ekili alana gelirsek içeride dere yatağını bulabiliriz. O dere yatağı da bizi kurtarır. (Dere yatağını bulamayan biter.)

13-14: Ekili alanı kenardan takip.

14-15: Tele koş. Zaten yükseleceksin. Zirvedeyken bulmalı. Bulamazsan telden zirveye geri bakmalı.

15-16: Tel boyu faytonlar... Yola gelince istersen yoldan, istersen telden devam et. Çok ortada boş bir nokta. (Sanırım bu kadar boş bir yerde saklamışlardır, kontrol kartına ekstra dikkat.)

16-17: Çitleri takip dışında bir şansımız görünmüyor. İster orman içi, ister diğer taraf. Orman içinde bir zaman sonra boşlukta kaçırma riski var. Diğer tarafta bitişe yakın olduğu için dikkat dağılabilir. Yorgun değilsek orman tarafı. Çitin ortasında ormanlık alanı kenardan takip, kontrol kartına dikkat, sağda.

17-18: Yola çıkalım. İki çitin arasında karşı evin çitine geçer, ekili alanı takip edebiliriz. Ekili alan girinti yapar, gireriz. Sonunda içeri girebiliriz. Burada da kontrol kartı kritik. (İleride bir çit daha var, kontrol olur.)

18-19: Yola geri dön. Yol üzerinde solda zaten...

19-F: Sanırım sesler duyulacaktır. Boş yolu takip ederek gidebiliriz.

Biraz uzun bir harita imiş. Uzun zamandır da yapmadığım için biraz garip olmuş olabilir. Kusura bakmayın. İst5Days yaklaştıkça umarım daha iyi olacaktır.

Düzeltme ve eklerinize çok mutlu olurum.

Selamlar, Saygılar...

No comments:

Post a Comment